28.12.2021 – Porter

Poslední vaření v roce 2021 proběhlo netradičně s kamarády, takže bylo docela veselo. Zakvašel jsem až ve středu 29.12.2021, teplota mladiny byla trošku neplánovaně 18°C. Kvasinky jsem dehydratoval, ale myslím že příště opet zkusím jen zaprášit hladinu. V neděli 2.1.2022 jsem změřil SG – naměřil jsem 1,018. Proto jsem začal přitápět (diacetylová pauza). Nakonec jsem v neděli 9.1.2022 stočil do kyvety číslo 9.

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
21 l 60 min 30.2 IBUs 78.0 EBC 1.053 1.009 5.8 %
Změřeno 1.051 1.016 4.6 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
English Porter 13 C 1.04 - 1.052 1.008 - 1.014 18 - 35 39.4 - 59.1 1.8 - 2.6 4 - 5.4 %

Slady a cukry

Název Množství %
Pale Malt (Weyermann) 4 kg 86.02
Chocolate Malt (Simpsons) 500 g 10.75
Kyselý (Weyermann) 150 g 3.23

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
East Kent Goldings (EKG) 2018 50 g 60 min Boil Pellet 5

Miscs

Název Množství Čas Užití Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining
Lallemand Servomyces 0.20 g 0 min Boil Other

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
SafAle English Ale S-04 (S-04) DCL/Fermentis 73% 15°C - 24°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Vystírka 52°C 10 min
Nižší cukrotvorná 63°C 30 min
Vyšší cukrotvorná 72°C 40 min
Odrmutování 77°C 10 min

Poznámky

Vyslazováno 7 litry
Zakvášeno do 19°C