11.12.2021 – Kveik IPA

Zakvášel jsem do provzdušněné mladiny při teplotě 35°C a dle doporučení výrobce přímo na hladiny. Fermentace se pěkně rozběhla, takže v pondělí bylo již v podstatě dokvašeno. Vypnul jsem ohřev a nechal teplotu samovolně klesat. V útery odpoledne jsem dal chmel ve dvou punčoškách a ve čtvrtek večer zapnul chlazení. V neděli dopoledne jsem vyndal chmel. Změřená FG byla 1,016. V pondělí 20.12.2021 jsem stočil do kyvety číslo 6 a do dvou lahví.

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
20 l 90 min 18.9 IBUs 22.4 EBC 1.060 1.003 7.4 %
Změřeno 1.06 1.003 7.5 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Belgian Dubbel 26 B 1.062 - 1.075 1.008 - 1.018 15 - 25 19.7 - 33.5 2.5 - 3.2 6 - 7.6 %

Slady a cukry

Název Množství %
Plzeňsky slad - Kounice 1.8 kg 31.86
Abbey Malt 1.7 kg 30.09
Pale Malt (Weyermann) 1.5 kg 26.55
Munich II (Weyermann) 500 g 8.85
Kyselý (Weyermann) 150 g 2.65

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Sladek 2019 30 g 60 min Boil Pellet 5
Žatecký poloraný červeňák 2017 20 g 10 min Aroma Pellet 2.7

Miscs

Název Množství Čas Užití Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
Belgian Ale M41 (M41) Mangrove Jack's 85% 18°C - 28°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Mash Step 39°C 20 min
Mash Step 53°C 10 min
Mash Step 63°C 40 min
Mash Step 73°C 35 min
Mash Out 77°C 10 min

Poznámky

Vyslazoval jsem 7l vody 77°C. Do chmelovaru jsem dolil 1.5l. Hodně (cca 4l) zůstalo na kalech