27.02.2021 – Altbier

Původně jsem chtěl vaří SmaSh Ale s chmelem Juno na Litomyšlský korbel, chmela ale nedorazil tak jsem zkusil Altbier. V neděli ráno už pivo krásně bublalo. Kvašení bylo velmi rychlé a bouřlivé, dokonce i na víku kvasné nádoby byly vidět zbytky pěny. Do kyvety č.2 jsem stočil v neděli 7.3.2021. Finální OG bylo 1,018, takže  obsah alkoholu 6,9%

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
22.1 l 90 min 39.7 IBUs 29.6 EBC 1.051 1.018 4.3 %
Změřeno 1.055 1.018 4.9 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Altbier 7 B 1.044 - 1.052 1.008 - 1.014 25 - 50 21.7 - 33.5 2.5 - 3 4.3 - 5.5 %

Slady a cukry

Název Množství %
Munich I (Weyermann) 2.5 kg 50
Plzeňsky slad - Kounice 1.5 kg 30
CaraPils (Carafoam -Weyermann) 500 g 10
Caraaroma (Weyermann) 350 g 7
Kyselý (Weyermann) 150 g 3

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Hallertau Magnum 2018 25 g 60 min Boil Pellet 12.1
Hallertauer Mittelfrueh 2019 30 g 10 min Boil Pellet 4

Miscs

Název Množství Čas Užití Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining
Lallemand Servomyces 0.22 g 0 min Boil Other

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
SafAle German Ale K-97 (K-97) DCL/Fermentis 73% 15°C - 24°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Protein Mode 52°C 10 min
Maltose mode 62°C 30 min
Saccharification 1 72°C 40 min
Mash Out 77°C 10 min

Poznámky

Vyslazovánot 7l vody 77°C. Do chmelovaru přilito 1,5L. Kvašení bylo velmi rychlé a bouřlivé. V neděli 7.3. jse, stočil do kyvety č.2