06.02.2021 – Kveik IPA

Lákalo mě vyzkoušet kveik kvasinky. Zakvášel jsem do mladiny teplé 35°C, velmi rychle (cca za 2 hodiny) to začalo bouřlivě kvasit. V pondělí večer jsem refraktometrem změřil prokvašení, před korekcí to bylo 7,5 Bx (tedy po přepočtu 1,012 SG). V úterý odpoledne jsem vypnul ohřev, otevřel dveřě ledníčky a nechal přirozeně chladnout. Ve středu ráno (7:00) mělo pívo teplotu 27°C. Odpoledne jsem přidal chmel na dry hop, teplota piva byla 23°°c. Teplotu jsem začal snižovat na 17° a v pátek ráno jsem na termostatu nastavil 12°. V pondělí 15.2.2021 večer jsem stočil 18,5l do kyvety číslo.5

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
22 l 60 min 32.7 IBUs 10.6 EBC 1.059 1.012 6.1 %
Změřeno 1.059 1.014 5.9 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
American IPA 21 A 1.056 - 1.07 1.008 - 1.014 40 - 70 11.8 - 27.6 2.4 - 2.9 5.5 - 7.5 %

Slady a cukry

Název Množství %
Pale Malt (Weyermann) 5 kg 88.5
CaraPils (Carafoam -Weyermann) 500 g 8.85
Kyselý (Weyermann) 150 g 2.65

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Citra 10 g 80 min First Wort Pellet 12
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 12
Citra 20 g 45 min Aroma Pellet 12
Citra 50 g 5 days Dry Hop Pellet 12

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
Voss Kveik Ale Yeast (- ) Lallemand 76% 25°C - 40°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Vystírka 52°C 0 min
Zcukření 66°C 80 min
Odrmutování 77°C 10 min

Poznámky

Vyslazovano 7 litry vody.


Schema chmeleni:
80 Citra P 10
55 Citra P 20
0 Citra P 20
45 ------- P 82°c
75 ------- P