09.12.2020 – Žitná

Se žitem jsem ještě nevařil, ale všechno je poprvé. Při vaření jsem měl problém s chlazením – praskla mi hadička na vstpu. Provizorně jsem to omotal šedou páskou a nějak jsem to na 29°ochladil. Tohle musím ještě dořešit. Do kyvety č. 5 jsem stočil 23.12.2020, finální hustota byla 1,012 (měřeno hustoměrem). Po prvních ochutnávkách si myslím že není špatná, ale to žito cítím docela dost. Možná ještě zksím černou verzi a uvidím. Prvni ochutnavky zatím nic moc. Možná ta kombinace Citra a Cascade nebyla zvolena úplně šťastně…

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
22 l 60 min 43.3 IBUs 17.2 EBC 1.060 1.011 6.5 %
Změřeno 1.06 1.01 6.6 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Rye IPA 21 B 1.056 - 1.075 1.008 - 1.014 50 - 75 11.8 - 27.6 2.4 - 3 5.5 - 8 %

Slady a cukry

Název Množství %
Pale Malt (Weyermann) 4.25 kg 70.83
Rye Malt (Weyermann) 1 kg 16.67
CaraPils (Carafoam -Weyermann) 500 g 8.33
Kyselý (Weyermann) 150 g 2.5
Caraaroma (Weyermann) 100 g 1.67

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Cascade 30 g 60 min First Wort Pellet 5.5
Cascade 20 g 10 min Boil Pellet 5.5
Citra 10 g 10 min Boil Pellet 12
Cascade 30 g 15 min Aroma Pellet 5.5
Citra 30 g 15 min Aroma Pellet 12
Cascade 50 g 5 days Dry Hop Pellet 5.5
Citra 50 g 5 days Dry Hop Pellet 12

Miscs

Název Množství Čas Užití Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining
Lallemand Servomyces 0.21 g 10 min Boil Other

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
Safale American S-05 (US-05) DCL/Fermentis 77% 15°C - 23.89°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Mash Step 55°C 10 min
Vystírka 55°C 0 min
Mash Step 65°C 70 min
Mash Step 73°C 10 min
Mash Out 77°C 10 min

Poznámky

Vyslazovano 6 litry vody

Schéma chmelení:
80 Cascade 30g 76°C
10 Citra 10g 100°C
10 Cascade 20g 100°C

00 ------- 100°C
05 ------- 95°C
10 ------- 90°C

15 Citra 30g 85°C
15 Cascade 30g 85°C

30 ------- 85°C
30 ------- 85°C
50 ------- 40°C