Rohlíky ze slánku

Hodně jsem četl o pečení se slánkem. N stránkách vune-chleba.cz je poměrně dost informací o slánku.Zkusil jsem zvůj oblíbený recept na rohlíky se slánkem a dopadlo to moc dobře.

Slánek

  • 9g soli
  • 90g vody
  • 8-10g čerstvého droždí

Postup

  • vodu nechat odstát, aby z ní vyprchal chlor (já použil Dobrou vodu co dávám do kávovaru)
  • důkladně rozmíchat sůl, musí být opravdu dobře rozpuštěna
  • přidat droždí a rozmíchat
  • uložit do chladu (lednice) minimálně na 4-6 hodin, ale lepší je déle. Já ho měl v lednici 24 hodin

Suroviny

  • slánek
  • 500g prosáté hladké mouky
  • 210ml vlažné vody (je lepší začít s menším množstvím vody a případně podle stavu těsta přídat).
  • 40-50g sádla pokojové teploty (ne horkého z mikrovlnky!!!)
  • Lžička cukru, medu, nebo sladěnky (sladový výtažek)

Postup

  • Do mísy naleju slánek (před nalitím ho důkladně rozmíchám) a případně vypláchnu vodou z receptu
  • přidám zbylé suroviny
  • robotu s hnětacím hákem to zabere cca 8 minut než je těsto hladké. Zamíchání první rychlost 2-3 minuty, zbytek na dvojku
  • vzniklou kouli jsem nechal kynout hodinu v míse – těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem
  • těsto rozdělit na koule cca 70g
  • každý díl rozválejte do trojuhelníku o tloušťce cca 3 mm (není nutné podsypávat, naopak, mírné přilepení je žádoucí pro napnutí těsta při rolování rohlíku) a z nich uplést rohlíky
  • dejte rohlíky na plech, pokropte vodou (rozprašovačem) a nechte je kynout cca 40 minut opět uzavřené igelitem proti okorání
  • rozprašovačem na kytky pokropte vykynuté rohlíky a posypte mákem. S mákem šetřete, není nutné rohlík zasypat :)).Špetku máku na rohlík.
  • do trouby předehřáté na 250°C dáme plech s rohlíky a zapaříme. Po 8 minutách vyvětráme a dále pečeme do zezlátnutí rohlíku (dalších 7-12 minut)
  • každému trouba peče jinak, je nutné sledovat. cca po 15 minutách jsopu rohlíky vypečené a mají krasnou světle hnědou barvu. Světlá až zlatá je málo, vydržte..
  • vyndejte upečené rohlíky na mřížku aby zespodu nezkondenzovala voda.
  • postříkat vodou z rozprašovače ješte horké – voda se vypaří a rohlíky se budou lesknout, není ale nutné.