30.11.2019 – Joyeux Moine

Zaujal mě recept v Pivařce na belgický Dubbel. Vaření bylo v pohodě, zakvášel jsem ještě ten samý den 2-mi balíčky S-33. Překvapilo mě, jak to rychle začalo kvasit a jelo to jak divý. Sice jsem neměřil hustotu, ale podle stavu pěny si myslím, že po 3 dnech bylo hotovo. V úterý dopoledne jsem začal zvyšovat teplotu na cílových 21°C.

Detail receptu

Objem várky Chmelovar IBU SRM OG FG ABV
22 l 90 min 23.7 IBUs 32.9 EBC 1.073 1.010 8.4 %

Detail stylu

Název Kategorie OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Belgian Dubbel 26 B 1.062 - 1.075 1.008 - 1.018 15 - 25 19.7 - 33.5 2.5 - 3.2 6 - 7.6 %

Slady a cukry

Název Množství %
Plzeňsky slad - Kounice 2.2 kg 32.12
Abbey Malt 2 kg 29.2
Pale Malt (Weyermann) 2 kg 29.2
Kyselý (Weyermann) 150 g 2.19
Candi Sugar, Amber 500 g 7.3

Chmely

Název Množství Čas Užití Forma Alpha %
Sladek 15 g 90 min Boil Pellet 5
Žatecký poloraný červeňák 15 g 90 min Boil Pellet 2.7
Žatecký poloraný červeňák 40 g 40 min Boil Pellet 2.7
Žatecký poloraný červeňák 20 g 5 min Boil Pellet 2.7

Miscs

Název Množství Čas Užití Type
Whirlfloc Tablet 0.50 Items 15 min Boil Fining
Lallemand Servomyces 0.20 g 5 min Boil Other

Kvasnice

Název Výrobce Prokvasitelnost Teplota
SafBrew Ale S-33 (S-33) DCL/Fermentis 73% 18.33°C - 22.22°C

Rmutování

Krok Teplota Čas
Mash Step 39°C 20 min
Mash Step 53°C 10 min
Mash Step 63°C 40 min
Mash Step 73°C 35 min
Mash Out 77°C 10 min

Poznámky

Upravený recept z Pivařky 1 (strana 302).

Vyslazovat 7l vody 77°C